Zamocowanie środkowego pasa.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Raczek89
    Classic
    • 2008
    • 6

mi zasugerowano dolozenie dystansow przy wymianie amorow, wiec koszt zalozeni abedzie praktyczni ezerowy. teraz musialbym wiedziec skad i jakie te tulejki kupic :/
    a nie wiecie czy bez tej oslony mozna normalnie jezdzic? niestety sa tam kable do sprezarki do klimy:/

kilka h pozniej
    juz wiem dystanse w aso kosztuja 41 zeta za sztuke, a robocizna 150 za kolo. samochod powinien byc wyzej o jakies 3-4 cm. w serwisie ni easo robocizna 80 na strone
    Auto: Octavia I
    Silnik: 1.6 SR 74kW

Wielkopolskie
    Poznań
  • jareks
    Classic
    • 2007
    • 17

Witam.
    Wymieniam kanapę na tą z pasem środkowym trzypunktowym.
    Jak wygląda oryginalne mocowanie środkowego pasa do karoserii?
    Czy wystarczy wymieni śrubę na dłuższą czy jest jakiś inny patent?

Komentarz

• alfee
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2583

Podrzuć skąd i za ile wyrwałeś taką kanapę? Czy masz kombi? Też się zastanawiam nad zmianą kanapy w moim kombi na taką z środkowym pasem trzypunktowym. Ale wszystkie jakie widziałem nie mają podłokietnika.
      Alfee
      Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
      Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• jareks
        Classic
        • 2007
        • 17

Podrzuć skąd
        z alledro
        i za ile wyrwałeś taką kanapę?
        niedrogo :P
        Czy masz kombi?
        Tak.
        Też się zastanawiam nad zmianą kanapy w moim kombi na taką z środkowym pasem trzypunktowym. Ale wszystkie jakie widziałem nie mają podłokietnika.
        Chyba raczej nie dostaniesz takiej.
        Mam podłokietnik w tej z dwoma zagłówkami, ale jest on praktycznie nieużywany.

Komentarz

• JanuszSz
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2835
          • Superb II combi (3T5)

jareks, Wystarcza dłuższa śruba.Dziwne,że sprzedający nie dał oryginalnej od kanapy.

alfee, Albo pas trzypunktowy,albo podłokietnik :P
          Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• alfee
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2583

JanuszSz, No to kupa. Jakoś to głupio wymyślone jest.
            Alfee

Komentarz

• jareks
              Classic
              • 2007
              • 17

Zamieszczone przez JanuszSz
              Wystarcza dłuższa śruba.Dziwne,że sprzedający nie dał oryginalnej od kanapy.
              Ano nie dał.

Wykręcę i poszukam trochę dłuższej.
              Chyba, że pamieta ktoś wymiary.

Komentarz

• magart
                Ambiente
                • 2008
                • 146

Zamieszczone przez alfee
                JanuszSz, No to kupa. Jakoś to głupio wymyślone jest.
                No nie głupio wymyślone, bo z założenia jak jest 3 pas z tyłu to tam ma jeździć 3 osoba. Na jej miejscu nie chciałbym się opierać o podłokietnik.
                a jednak GOLF...

www.magaczewski.pl

Komentarz

• alfee
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 2583

magart, Tak, tylko, że z założenia producenci fotelików dla dzieci też przewidują mocowanie pasem trzypunktowym. A w tej sytuacji nie można zamontować fotelika pośrodku i mieć jedno miejsce w aucie więcej dla pasażera z tyłu. A tak to kupa. Głupio wymyślone.
                  Alfee

Komentarz

• magart
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 146

Odnosiłem się do Twoich narzekań na brak podłokietnika przy trzecim pasie trzypunktowym, więc napisałem, że albo 3 pas albo podłokietnik bo to ma nawet sens.
                    Tym bardziej jak zamontujesz fotelik na środku to po co Ci podłokietnik.

Tak na marginesie ja mam tak zamontowany fotelik na środku i nie odczułem braku podłokietnika.
                    Podpowiem również, że są foteliki, które umożliwiają montaż również pasem 2-punktowym.
                    W poprzednim samochodzie nie miałem środkowego pasa 3-punktowego to montowałem fotelik na krzyż 2 pasami bocznymi, i było OK, a nawet lepiej, bo pewniej trzymało. Jedyny minus to niemożliwość zapięcia pasażerów, ale rzadko u mnie jeździli, a i tak się nikt nie zapinał :P

Także jak chcesz zachować podłokietnik to można zastosować którąś z moich 2 rad.

P.S.
                    Dodatkowo jak masz środkowy 3-punktowy pas to jest jeszcze trzeci zagłówek na środku - zawsze to jakieś pocieszenie na brak podłokietnika :wink:
                    a jednak GOLF...

www.magaczewski.pl

Komentarz

• alfee
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 2583

magart, Ja nie narzekam na brak podłokietnika, ale przydaje mi się on jako schowek. A co do fotelika mocowanego "metodami kombinowanymi", to odpada, bo ja muszę wozić dwa. Dlatego pasuje mi wpięcie ich przy sobie i jedno miejsce jeszcze pozostaje wolne.
                      Ale masz rację. Jak fotelik pośrodku, to podłokietnik i tak nie jest używany, tylko, że można szybko zmienić konfigurację (przełożyć foteliki) i wtedy spełnia swoją funkcję. A w sytuacji kiedy trzeba przewieźć jeszcze jedną osobę nie mam z tym problemów z fotelikami "przy sobie". Do tego potrzebny trzeci pas trzypunktowy. I nie rozumiem zamysłu projektanta rezygnowania wtedy z podłokietnika.
                      Alfee

Komentarz

• magart
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 146

Kontunuując: Fotelik fotelikiem, ale chyba jak ma jeździc 3 osoba w środku to lepiej bez podłokietnika bo wygodniej, więc chyba o to głównie chodziło projektantom, poparte jest ot zagłówkiem, bo bezpieczniej. Jak jest podłokietnik, to 3 osoba z tyłu ma jeździc w szczególnych przypadkach - czytaj bardzo żadko. Tyle mojego filozofowania odnośnie zamysłu projektantów.

Natomiast mam wątpliwości czy wygodnie zmieszczą się 2 foteliki obok siebie, tzn jeden z boku a drugi na środku. Foteliki są najczęściej bardzo obszerne i z jednej strony 1 będzie oparty o drzwi, a środkowy nie będzie na środkowej poduszcze a będzie zwisał w bok na pasażera. Nic tylko osobę z tyłu psowałoby posadzic na środku, bo zawsze może się jakoś ścisnąc :P . Gorzej jak trzeba będzie jechac ponad 100km...
                        No i jeszcze raz przypominam że są foteliki montowane na pas biodrowy 2-punktowy.
                        a jednak GOLF...

www.magaczewski.pl

Komentarz

• alfee
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 2583

Zamieszczone przez magart
                          Natomiast mam wątpliwości czy wygodnie zmieszczą się 2 foteliki obok siebie, tzn jeden z boku a drugi na środku.
                          Jakoś w poprzednim aucie tego problemu nie było. Mieściły się dwa foteliki obok siebie i jedno miejsce dla pasażera było wolne. Więc powinno tak być i tu.

Zamieszczone przez magart
                          bo zawsze może się jakoś ścisnąc
                          Ścisnąć może, ale powiedz teściowej, żeby tam weszła. Jak nie jest akrobatką cyrkową, to nie da rady. :P
                          Alfee

Komentarz

Pracuję...